Sledujeme: Novela zákona o vodovodech a kanalizacích

Sporná pasáž o vodovodních přípojkách má z novely zmizet!

Novela zákona o vodovodech a kanalizacíchSněmovní zemědělský výbor doporučí Sněmovně při hlasování o novele zákona o vodovodech a kanalizacích odstranit z návrhu pasáž, podle níž by lidé nově hradili opravy vodovodních přípojek pod veřejnými prostranstvími místo provozovatelů infrastruktury. Po jednání výboru to řekl zpravodaj pro tento zákon Ladislav Skopal (ČSSD).

Navrhovaná změna v hrazení oprav přípojek vyvolala kritické reakce. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) následně už v dubnu oznámil, že ministerstvo toto ustanovení vypustí. Pozměňovací návrh na vypuštění sporné pasáže, který předložil Skopal spolu s poslancem Františkem Dědičem (ODS), podpořili všichni přítomní členové výboru.

Náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík již dříve řekl, že ustanovení v původním návrhu MZe nebylo. Do předlohy se dostalo až po připomínkovém řízení. Změnu kritizovala opozice, úřad veřejného ochránce práv i majitelé nemovitostí.


Nyní platí výměnu přípojky její vlastník, zatímco opravu provozovatel sítě pro vodovody a kanalizace. Bendl původně argumentoval tím, že vlastníci přípojek ve snaze ušetřit často žádají o opravu zastaralé přípojky, u níž je jasné, že ji bude nutné v krátké době znovu opravit či vyměnit.

Časté opravy a výdaje s tím spojené přitom zvyšují náklady všem uživatelům, provozovatelé vodovodů a kanalizací je totiž rozpočítávají do cen vodného a stočného. Bendl přesto začátkem dubna ujistil, že MZe je připraveno přijít do Sněmovny s kompromisním pozměňovacím návrhem.

Zdroj: deník PRÁVO, 30. května 2013 (ČTK, sp)
Pro zvyšování vaší spokojenosti využívá náš web soubory cookies, které slouží k měření funkčnosti, poskytování služeb a k provozu reklamy. Používáním webu souhlasíte s využíváním cookies. OK