Dostavba kanalizace v Brně bude stát přes 2 mld. Kč

V Brně byl zahájen významný stavební projekt na dostavbu a rekonstrukci kanalizace v několika dostavba kanalizace v Brněměstských částech. Z hlediska investic jde o jeden z největších projektů v oblasti kanalizační infrastruktury v posledních letech.

Cena se má vyšplhat až na konečných 2,031 mld. Kč a téměř z 50% bude hrazena z fondů EU. Stavbu kanalizace bude provádět Sdružení pro dostavbu kanalizace v Brně, které je složeno ze tří významných stavebních společností: Metrostav a. s., IMOS Brno a. s. a OHL ŽS a. s.


Realizační cíle projektu brněnské kanalizace

Projekt zahrnuje celkem 25 kilometrů kanalizačních sítí, z toho 13 km bude vybudováno nově a na zbývajících úsecích proběhne kompletní rekonstrukce kanalizace. Práce jsou rozdělené na 13 realizačních etap. Plánovaným termínem dokončení projektu na rozšíření a obnovu kanalizačního systému v Brně je únor 2014.

Rozšíření a obnova kanalizace by měla přispět k celkovému zlepšení životního prostředí v moravskédostavba kanalizace v Brně metropoli. Hlavním důvodem realizace tak rozsáhlého projektu je zvýšení kvality odpadních vod, omezení jejich vypouštění do vodních toků přímo či dešťovou kanalizací. Rekonstrukce kanalizačních stok přispěje ke snížení znečištění podzemních vod, odkanalizování jímek umožní obyvatelům napojení na veřejnou kanalizační síť v Brně.


Výstavba nové kanalizace

Stavba nové kanalizace má poměrně zásadní význam pro rozvoj bytové výstavby v městských částech, kde je současný systém kanalizace nedostatečný. Například v Tuřanech, které patří k Brnu už 90 let, mají kanalizační systém pro splaškovou kanalizaci z roku 1950. Projekt byl proto veřejností přijat velmi pozitivně. Obyvateli je dokonce vnímán jako velmi užitečný krok pro rozvoj městské infrastruktury. Kromě již výše uvedených Tuřan se dostavba kanalizace týká dalších tří městských částí: Ivanovic, Žebětína a Bohunic.


Kam dál na ABC Kanalizace? Mohla by Vás také zajímat historie kanalizace města Brna.


dostavba kanalizace v Brně
Pro zvyšování vaší spokojenosti využívá náš web soubory cookies, které slouží k měření funkčnosti, poskytování služeb a k provozu reklamy. Používáním webu souhlasíte s využíváním cookies. OK