Čištění kanalizace před zimou, ochrana vodoměrů před mrazem

Letošní zima už doslova klepe na dveře. Pro provoz kanalizací a vodovodů jde o nejnáročnější roční období, na které bychom se měli dobře a včas připravit.

Čištění kanalizace před zimouProfesionální čištění kanalizace se doporučuje preventivně provádět alespoň 2 x ročně. Nejvhodnějším obdobím pro čištění kanalizace je podzimní vyčištění, například od listí. Doporučuje se provádět určitě ještě před počátkem prvních zimních mrazíků.

Dalším vhodným obdobím je jarní čištění kanalizace po zimním úklidu komunikací od různých posypových materiálů, které bývají příčinou ucpané kanalizace. Pravidelným čištěním kanalizace v těchto obdobích dlouhodobě předejdete možným poruchám na kanalizaci a samozřejmě i škodám na Vašem majetku.


Ochrana vodoměrů před mrazem

Podle statistik vodárenských a kanalizačních společností se v některých oblastech, mimo jiné i v Praze, zvýšil počet poškozených vodoměrů v roce 2012 až trojnásobně. Nejčastějším důvodem poškození byly nízké teploty, zejména v únoru, kdy mrazy dosahovaly až mínus třicet stupňů Celsia.

Čištění kanalizace před zimou, ochrana vodoměrůJe dobré vědět, že vlastník vodoměru zodpovídá i za jeho ochranu. Při poškození vodoměru mrazem si tedy musí sám uhradit náklady na jeho výměnu. Proto se vyplatí vodoměr před nízkými teplotami dobře ochránit. V zimním období se například nedoporučuje úplně vypínat topení i v případě Vaší delší nepřítomnosti. Dbejte také na pečlivě uzavřená okna v místnostech, kde je vodoměr umístěný, například ve sklepních prostorách.

Jako ochrana vodoměru se doporučuje izolace potrubí před vodoměrem i samotného vodoměru. U vodoměru umístěného venku můžete odizolovat jeho šachtu pomocí izolační desky z polystyrenu nebo doporučenou izolační vatou – ne však skelnou.

Pro zvyšování vaší spokojenosti využívá náš web soubory cookies, které slouží k měření funkčnosti, poskytování služeb a k provozu reklamy. Používáním webu souhlasíte s využíváním cookies. OK